Testy alergologiczne i pokarmowe

Czy zdarzyło Ci się, że po zjedzeniu pokarmu odczuwasz dyskomfort, wzdęcia? Przyczyną może być nadwrażliwość na niektóre spożywane pokarmy.
Być może dokuczają Ci inne dolegliwości, które nie ustępują pomimo zdrowego trybu życia, stosowanej diety, czy brania środków farmakologicznych.
Przyczyną może być nadwrażliwość pokarmowa– która jest reakcją po spożyciu niektórych pokarmów wywołującą miejscowy lub ogólnoustrojowy, przewlekły stan zapalny organizmu.
Nadwrażliwość pokarmowa jest współcześnie bardzo powszechna. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji.Często mylona jest z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2 % społeczeństwa, a jej objawy występują zazwyczaj natychmiast. Symptomy nietolerancji pokarmowej pojawiają się kilka godzin a nawet kilka dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymać do kilku tygodni.

Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele dolegliwości, z jakimi zmagamy się na co dzień, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej Wśród nich są takie jak:

  • objawy ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka, bóle brzucha, zespół jelita wrażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit
  • objawy ze strony układu oddechowego: przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok
  • objawy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski
  • objawy ze strony układu ruchu: bóle mięśni, bóle stawów
  • objawy ze strony układu nerwowego: migrena, bóle głowy innego typu, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność
  • inne: trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi), choroby autoimmunologiczne. (RZS, łuszczyca, łuszczycowe zapalenie stawów, choroba Hashimoto)

To jedynie początek tej listy. Powszechnie publikowane raporty z badań medycznych wskazują nawet na 75 problemów zdrowotnych, które mogą być ściśle związane z nadwrażliwością pokarmową. Niestety przebieg reakcji jest zwykle opóźniony i przy dostarczeniu niewielkiej ilości antygenu pokarmowego bywa subtelny.
Co więcej, przyczyną może być zarówno jeden składnik jak i kilka, składających się na spożywany posiłek. Szacuje się, że zjawisko nadwrażliwości pokarmowej będzie się nasilać. Już teraz pomyśl o tym, by wyeliminować te zagrożenia z codzienności Twojej i Twoich bliskich.

Występowanie chociażby jednej z wymienionych dolegliwości powinno być impulsem do przeprowadzenia diagnostyki z zakresu nadwrażliwości pokarmowej .
W celu wyeliminowania szkodzących produktów należy je zidentyfikować – wykonaj test FoodProfil.
Oferujemy Państwu dostępne wyłącznie w sieci laboratoriów ALAB kompleksowe testy FoodProfil weryfikujące reakcję na różne panele składników pokarmowych.
Testy FoodProfil badają reakcje m.in. na :produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m.in. białka drożdży).
Food Profil 88 , FoodProfil 280
Po raz pierwszy w Polsce diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej obejmuje specjalistyczne badanie podstawowe określające tzw. indeks dla reakcji IgG i IgG4, a następnie badanie rozszerzone we właściwej podklasie IgG/IgG4.*

FoodProfil 45 IgG
FoodProfil 45 IgG
Produkty mleczne: kazeina, beta-laktoglobulina, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, jogurt, ser cheddar, ser roquefort, ser szwajcarski.
Jaja: białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego.
Zboża glutenowe: gluten, pszenica, jęczmień
Zboża bezglutenowe: kukurydza, ryż, gryka
Warzywa: pomidor, marchew, cebula, czosnek
Grzyby: grzyby
Strączkowe: soja, orzech ziemny
Owoce: jabłko, truskawka, pomarańcza, banan, kiwi, ananas, awokado
Ryby: dorsz, łosoś
Skorupiaki i mięczaki: krewetka
Mięsa: kurczak, wołowina
Orzechy i nasiona: orzech laskowy, migdał, orzech włoski, sezam.
Zioła i przyprawy: musztarda, wanilia.
Kawa,herbaty i napary: herbata
Pozostałe: drożdże piekarskie, kakao.
Umów wizytę
FoodProfil 88 IgG/IgG4
FoodProfil 88 IgG/IgG4
Produkty mleczne: kazeina, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, gouda, camembert,
Jaja: całe jajko
Zboża glutenowe: pszenica zwyczajna, pszenica orkisz, żyto, owies
Zboża bezglutenowe: kukurydza, ryż, gryka, proso
Warzywa: kalafior, brokuł, brukselka, marchew, seler, ziemniak, papryka, pomidor, ogórek, cukinia, kalarepa, rzodkiewka, szparagi, cebula, szczypior, czosnek, fasola szparagowa.
Grzyby: pieczarka
Sałaty: sałata głowiasta, szpinak
Strączkowe: soja, orzech ziemny, groch, fasola biała, soczewica
Owoce: jabłko,gruszka, truskawka, malina, cytryna, pomarańcza, grejpfrut, winogrona, śliwka, wiśnia, brzoskwinia, morela, mango, banan, kiwi, ananas
Ryby: dorsz, łosoś, pstrąg, śledź, makrela, tuńczyk
Skorupiaki i mięczaki: krab
Mięsa: kurczak, wołowina, indyk, jagnięcina, wieprzowina
Orzechy i nasiona: orzech laskowy, migdał, orzech włoski, kokos, nerkowiec
Zioła i przyprawy: anyż, bazylia, pieprz czarny, koperek, kminek, liść laurowy, natka pietruszki, tymianek, gorczyca, gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon,
Kawa,herbaty i napary: herbata rumiankowa, herbata miętowa
Pozostałe: drożdże piekarskie
Umów wizytę
FoodProfil 45 IgG
FoodProfil 280 IgG/IgG4
Produkty mleczne: kazeina, laktoalbumina, laktoglobulina, mleko krowie, jogurt, śmietana, twarożek, serek biały, serwatka, mozzarella, gouda, edamski, ementaler, parmezan, camembert, ser tylżycki, mleko kozie, ser kozi, mleko owcze, ser owczy, mleko kobyle.
Jaja: całe jajko, białko kurze, żółtko kurze, owomukoid, owoalbumina
Zboża glutenowe: pszenica zwyczajna, pszenica orkisz, pszenica orkisz zielony, pszenica kamut, pszenica płaskurka, żyto, jęczmień,owies
Zboża bezglutenowe: kukurydza, ryż, gryka, proso, amarantus, quinoa
Warzywa: kalafior, kalafior zielony, brokuł, brukselka, kapusta biała, kapusta jarmuż, kapusta czerwona, kapusta włoska, kapusta pekińska,marchew, seler, ziemniak, salsefia, pasternak, batat, papryka, papryczka ostra zielona, papryczka ostra czerwona, bakłażan, pomidor, ogórek, cukinia, kalarepa, rzodkiewka,rzodkiew, burak czerwony, botwina, szalotka, por, chrzan, oliwka zielona i czarna, karczoch szparagi, cebula, szczypior, czosnek, fasola szparagowa, koper włoski, pędy bambusa.
Grzyby: pieczarka, boczniak, prawdziwek, kurka
Sałaty: sałata głowiasta, szpinak, cykoria, endywia, roszponka
Strączkowe: soja, orzech ziemny, groch, fasola biała,fasola kidney, soczewica, ciecierzyca
Owoce: jabłko, gruszka, truskawka, malina, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, jagoda, jeżyna, borówka, cytryna, pomarańczka, mandarynka,grejpfrut, limonka, winogrono, rodzynki, agrest, śliwka, mirabelka, wiśnia, brzoskwinia, morela, nektarynka, mango, kwita(pigwa), banan, kiwi, anans, daktyl, figa, granat, melon miodowy, arbuz, rabarbar, rokitnik, kaki, gujawa, karambole, liczi, marakuja, papaja, awokado
Ryby: pstrąg, dorsz, łosoś, śledź, sardynka, sardela, makrela, tuńczyk, sandacz, halibut, flądra, sola, węgorz,wątłusz srebrzysty, karp, okoń, szczupak, kałmarnica, kawior
Skorupiaki i mięczaki: krab, ostryga, krwetka, homar, rak, langusta, małze, ślimaki
Mięsa: kurczak, kaczka, gęś, indyk, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, dzik, sarnina, królik, konina.
Orzechy i nasiona: orzech laskowy, migdał, orzech włoski, kokos, nerkowiec, orzech makadamia, orzech brazylijski, orzeszki piniowe, pistacja pekan, kasztan, mak, siemię lniane, sezam, słonecznik, konopie, luceryna
Zioła i przyprawy: anyż, bazylia, pieprz, papryka, pieprz kajeński, koperek, kminek, liść laurowy, natka pietruszki, tymianek, zele angielskie, cząber, chilli, curry, estragon, kurkuma, imbir, gorczyca, trybula, kolendra, rzeżucha, lubczyk, majeranek, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, szczypior, czosnek zwyczajny, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon, kardamon, goździki, owoce jałowca, melisa cytrynowa, kapary
Kawa,herbaty i napary: kawa, herbata czarna, herbata zielona, herbata z dzikiej róży, yerba mate, pokrzywa, roobios, mięta, rumianek, kwiat lipy, werbena cytrynowa, hibiskus
Miody i słodycze: miód rzepakowy,akacjowy i z koniczyny, syrop klonowy, lukrecja, czekolada pełnomleczna, czekolada biała, czekolada gorzka, syrop z buraka cukrowego
Zagęstniki: agar-agar, karagen, guma guar, żelatyna, pektyna, karob, tragant
Pozostałe: drożdże piekarskie, drożdże piwne, chmiel, słód, kakao, czerwone i białe wino, algi, aloes
Umów wizytę
Badania morfologiczne
Badania mykologiczne
  • diagnostyka w kierunku grzybic
  • diagnostyka demodex