Testy FoodProfil
Nadwrażliwość pokarmowa to nieprawidłowa reakcja systemu immunologicznego występująca po spożyciu niektórych pokarmów. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok 45 % populacji. Często jest ona mylona z alergią pokarmową.
- objawy ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka, bóle brzucha, zespół jelita wrażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit
- objawy ze strony układu oddechowego: przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok
- objawy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski
- objawy ze strony układu ruchu: bóle mięśni, bóle stawów
- objawy ze strony układu nerwowego: migrena, bóle głowy innego typu, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność
- inne objawy: trudności z utrzymaniem masy ciała, choroby autoimmunologiczne.
W celu wyeliminowania szkodzących produktów należy je zidentyfikować – wykonaj test FoodProfil.
Oferujemy Państwu dostępne wyłącznie w sieci laboratoriów ALAB kompleksowe testy FoodProfil weryfikujące reakcję na różne panele składników pokarmowych.
Testy FoodProfil badają reakcje m.in. na :produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m.in. białka drożdży).
FoodProfil Skrining , FoodProfil 22, FoodProfil 44, FoodProfil 88, FoodProfil 268
Po raz pierwszy w Polsce diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej obejmuje specjalistyczne badanie podstawowe określające tzw. indeks dla reakcji IgG i IgG4, a następnie badanie rozszerzone we właściwej podklasie IgG/IgG4.*
Badanie 4 grup produktów spożywczych – grupa produktów mlecznych i jajko / grupa produktów zbożowych i orzechy / grupa produktów owocowych / grupa produktów warzywnych.
Stosowany w celu wyznaczenia dominującego typu reakcji IgG lub IgG4.
Wskazuje nam w jakiej klasie IgG czy IgG4 można wybrać test z większą ilością produktów do dalszej diagnostyki.
Można go traktować jako test przesiewowy u osób bez objawów w celu wcześniejszego wykrycia nadwrażliwości pokarmowej.
Produkty mleczne: kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi
Zboża glutenowe: gluten
Zboża bezglutenowe: ryż
Warzywa: marchew, papryka, pomidor
Jaja: całe jajo kurze
Strączkowe: soja, fasola biała
Owoce: jabłko, truskawka, pomarańcza, banan
Ryby: łosoś
Mięsa: kurczak,wieprzowina, wołowina
Orzechy i nasiona: orzech włoski
Zioła i przyprawy: czosnek
Pozostałe: drożdże
Cena: 284 zł
Produkty mleczne: kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi, mleko/ ser owczy, laktoglobulina, jogurt, ser chedar, ser szwajcarski
Zboża glutenowe: gluten, jęczmień
Zboża bezglutenowe: kukurydza, ryż, gryka
Warzywa: marchew, cebula, pomidor
Grzyby: grzyby
Jaja: białko i żółtko
Strączkowe: soja
Owoce: jabłko, truskawka, pomarańcze, banan, kiwi, ananas, awokado
Ryby: dorsz, łosoś
Skorupiaki i mięczaki: krewetka
Mięsa: kurczak, wołowina
Orzechy i nasiona: orzech laskowy/ włoski, migdał, sezam, orzech ziemny
Zioła i przyprawy: gorczyca, czosnek, wanilia
Kawa, herbaty i napary: herbata czarna
Pozostałe: drożdże, kakao
Cena: 588 zł
Produkty mleczne: kazeina, mleko krowie, mleko/ser kozi, mleko/ ser owczy, serwatka, ser podpuszczkowy, mleko kobyle, białka mleka, ser camembert
Zboża glutenowe: gluten, pszenica zwyczajna, pszenica orkisz/ orkisz zielony, żyto, owies, pszenica kamut, pszenica płaskurka, pszenica szamopsza, jęczmień
Zboża bezglutenowe: kukurydza, ryż, gryka, amarantus, quinoa/ komosa ryżowa, łubin, miłka abisyńska, kasza jaglana
Warzywa: kalafior, brokuły, brukselka, kapusta biała, kapusta jarmuż, kapusta czerwona, biała, włoska, pekińska, marchew, seler, pasternak, ziemniak, batat, papryka, karczoch, pędy babmusa, koper włoski, fasolka szparagowa, ogórek, kapary, rabarbar, cukinia, kalarepa, dynia, rzodkiewka, rzodkiew, brukiew, burak czerwony, botwina, szparagi, cebula, por, chrzan, oliwki, papryka chili, pomidor bakłażan, okra, wężymord/ skorzonera, rzepa
Grzyby: pieczarka, boczniak, prawdziwek, kurka, shitake
Sałaty: sałata głowiasta, szpinak, cykoria sałatowa, endywia, roszpunka, sałata rzymska, rukola, lodowa
Jaja: całe jajo kurze, białko i żółtko
Strączkowe: groch, ciecierzyca, soczewica, soja, fasola mung, fasola biała
Owoce: jabłko, gruszka, truskawka, malina, porzeczka, jagoda, jeżyna, borówka, cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, limonka, winogrono, agrest, śliwka mirabelka, wiśnia, brzoskwinia, morela, nektarynka, mango, kwita (pigwa), banan, kiwi, ananas, daktyl, figa granat, melin miodowy, arbuz, rokitnik, kaki, kujawa, liczi, marakuja, papaja, awokado, żurawina, jagody goi, owoc róży, czarny bez, opuncja, mechunka, peruwiańska, pomelo, winorośl winna
Ryby: pstrąg, dorsz, łosoś, śledź, sardynka, sardela, makrela, tuńczyk, sandacz, halibut, flądra, sola, wątłosz srebrzysty, karp, okoń szczupak, kałamarnica, panga, dorada, miecznik, mintaj, żabnica, tilapia, strzępiel
Skorupiaki i mięczaki: ostryga, krewetka, homar, małże, muszle św. Jakuba, rak, mątwa, langusta
Mięsa: kurczak, kaczka, gęś, indyk, wieprzowina, dzik, sarnina, królik, jeleń, cielęcina, jagnięcina, wołowina
Orzechy i nasiona: laskowy, włoski, makadamia, brazylijski, ziemny, nerkowiec, orzeszki piniowe, kokos, migdał, pistacja, pekan, kasztan, mak, siemię lniane, sezam, słonecznik, konopie, lucerna, nasiona chia, nasiona dyni
Zioła i przyprawy: anyż, bazylia, pieprz, lubczyk, koperek, kminek, kmin rzymski, liść laurowy, natka pietruszki, tymianek, ziele angielskie, czomber, kurkuma, imbir, gorczyca, trybula, papryka, kolendra, rzeżucha, majeranek, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, szczypior, czosnek zwyczajny i niedźwiedzi, gałka muszkatałowa, wanilia, cynamon, kardamon, goździk, owoce jałowca, lawenda, pieprz kajeński, babka plesznik, estragin
Kawa, herbaty i napary: kawa, herbata: czarna, zielona, rumiankowa, yerba mate, pokrzywka, rooibos, mięta, rumianek, melisa, cykoria
Miody słodycze: miód, syrop klonowy, syrop z agawy
Zagęstniki: agar-agar, karagen, guma guar, pektyna, karop, tragant, guma ksantanowa, żelatyna
Pozostałe: drożdże, juka, aloes, chmiel, słód, kakao, kwas sorbinowy (E200), garbniki, nori algi, rodzynki, sprulina
Cena: 1812 zł
Serdecznie zapraszamy do naszej kliniki.
Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania, udzielając Państwu wyczerpujących informacji.Zespół Helse Clinic